Cal
Terug naar nieuwsoverzicht

Tips! Hoe weet ik of ik goed zit?

Wanneer de kinderen naar school gaan zitten zij de meeste tijd op hun stoel. Maar wist je dat zitten helemaal niet goed is voor je lichaam? Uit onderzoek blijkt dat 80 tot 90% van de Nederlanders een verkeerde zithouding heeft. Wie achterover hangt in een stoel of bank, ondersteunt de natuurlijke S-vorm van de wervelkolom niet optimaal. Hierdoor kunnen rugklachten ontstaan bij kinderen. Dus de hoogste tijd voor wat tips zodat de kinderen op een juiste manier kunnen zitten.zithouding stoel

 Voeten plat op de grond
Houd je voeten plat op de grond. Als je je voeten plat op de grond zet, houd je vanzelf je rug ook rechter.

• Neuzen dezelfde kant op
Hiermee wordt de neus van je gezicht én de neuzen van je schoenen bedoeld. Deze moeten alledrie dezelfde kant op wijzen als je in de klas zit. Gedraaid zitten is namelijk een slechte houding voor je rug.

• Houd je rug recht
Wanneer je zit is het belangrijk om je rug recht te houden. Tussen je wervels zitten namelijk tussenwervels. Dat zijn een soort kussentjes. Deze worden platgedrukt als je niet recht zit. Hierdoor kun je last krijgen! Dus: rug recht, zodat die kussentjes ruimte krijgen.

• Zet je tablet in de sta-stand
Steeds vaker komt het gebruik van tablets voor in de klas. Hierdoor kan het zijn dat er nekklachten ontstaan vanwege een verkeerde zithouding. Een tip hiervoor is de tablet in de sta-stand te zetten wanneer je hem gebruikt. Op deze manier hoef je je hoofd niet zo
te buigen.

• Maak een lange neus
Wanneer je moet schrijven is het belangrijk dat je niet te dicht met je neus op het papier zit. Dit is namelijk slecht voor je rug en nek.
Tip: maak een ‘lange neus’. Hoe je dat doet? Zet je linkerduim op je neus, spreid de vingers van je linkerhand, en zet daarna je rechterduim tegen je linkerpink. Spreid ook die hand. Zo maak je een lange neus, en dat is de afstand die tussen jou en het papier in moet zitten.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone