Terug

Schilte in Scholen en Bouwen aan de Toekomst Nr 2 2016

5 oktober 2016

Schilte is een oer-Hollands familiebedrijf dat werd opgericht in 1858. Inmiddels staat de zesde generatie aan het roer. De meubelfabrikant is gespecialiseerd in het inrichten van kinderopvang, basis- en voortgezet onderwijs. Dat gaat veel verder dan het leveren van een meubelstuk. Schilte ondersteunt het gehele traject, van ontwerp tot oplevering. 

Als ervaren schoolinrichter houdt Schilte veranderingen binnen het 
vakgebied nauwkeurig bij. Zij houden zich continu bezig met een moderne uitstraling en productontwikkelingen. De manier waarop onderwijsinstellingen werken verandert, en de manier waarop Schilte werkt dus ook. Was vroeger het uitgangspunt vooral product verkoop, tegenwoordig begeleiden de medewerkers het gehele traject, van begin tot eind. Een van de eerste voorbeelden hiervan was integraal kindcentrum Mondomijn in Helmond. Daar werd het volledige interieurconcept voor de nieuwbouw uitgedacht door de medewerkers van Schilte in samenwerking met de school. Het resultaat is een verbluffend interieur waar de kinderen zich thuis voelen en optimaal kunnen leren. Inmiddels zijn er diverse van dergelijke projecten gerealiseerd.

‘Vroeger ging een vertegenwoordiger bij wijze van spreken langs 
met een brochure en een bestellijst, waarna de school doorgaf hoeveel ze van een bepaald artikel wilden hebben. Zo werkt het niet meer. In plaats van twee meubellijnen, hebben we nu veel meer mogelijkheden. Zowel in functionaliteit als ontwerp. We gaan in gesprek met de school over hun visie, wat wil zij uitdragen, wat is het budget’, vertelt directeur Bart Pompe.

Op deze manier kan de 
school kiezen voor de meubels die passen bij haar uitstraling en bij de manier van werken. In groepen, individueel, met een traditionele, natuurlijke of moderne uitstraling. Het assortiment van Schilte wordt steeds breder. Dat heeft invloed op de productontwikkeling. Als gevolg zijn er extra machines bijgekomen die flexibeler werken. Er worden immers niet alleen vaste modellen meubelen geleverd, maar veel maatwerk. Al die verschillende maten en modellen worden geproduceerd in de fabriek in IJsselstein. 

Staan in het ontwerp 

Voordat de meubelen geproduceerd worden, kan Schilte een 3D ontwerp maken, zodat de onderwijsinstelling een precies beeld krijgt van het uiteindelijke resultaat. Niet alleen qua sfeer, maar er wordt ook rekening gehouden met de onderwijskundige visie, looplijnen en andere praktische zaken. Uitgebreider interieuradvies wordt gedaan in samenwerking met Projectum Inrichten BV. Ook zij zijn gespecialiseerd in het ontwerpen van een optimale omgeving waarin leerlingen en medewerkers zich volledig kunnen richten op het ontwikkelen van hun talenten. Hun interieurarchitecten vertalen de identiteit van de school in passende concepten, waarbij advies gegeven wordt over onder meer kleuren en vormen. Pompe: ‘Wij kijken vooral functioneel naar de meubelen en de omgeving. Projectum kijkt vooral naar de uitstraling en hoe die past bij de school. Wanneer je het resultaat ziet, heb je uiteindelijk het gevoel dat je in het plaatje staat dat je in eerste instantie op de tekening hebt gezien.’


OBS De Steven
Een school die recent nog profiteerde van de kennis van Schilte is OBS De Steven in Franeker. Het monumentale pand, waarin twee basisscholen samenkomen, werd helemaal verbouwd. Er wordt les gegeven naar het onderwijsconcept van Steve Jobs, waarbij gebruik wordt gemaakt van de modernste methoden en leermiddelen. ‘We hebben alles aangepakt, van klaslokaal tot gangmeubilair’, vertelt Pompe. ‘We hebben een concept gemaakt en de school heeft daar ja tegen gezegd. We werden betrokken vanaf het begin van het proces. Dat heeft veel voordelen, want nu kunnen we meedenken met de architect. We kunnen bijvoorbeeld kasten in de school integreren waardoor kosten en ruimte bespaard worden. Dankzij onze flexibele productie is maatwerk geen enkel probleem.’