Schilte 165 jaar
Schilte is een Nederlandse meubelfabriek die sinds 1858 bestaat. Een oer-Hollands familiebedrijf, gespecialiseerd in het inrichten van kinderopvang, basisonderwijs en voortgezet onderwijs.
Inmiddels wordt een van de oudste familiebedrijven van IJsselstein geleid door de 6e generatie van de familie. Bart Pompe leidt het bedrijf samen met zijn broer Edwin, nadat vader Wilbert na 37 jaar afscheid heeft genomen van het bedrijf.
1858
In 1858 nam hij een timmermanswinkel met houtdraaierij over aan de Utrechtsestraat. De eerste producten waren gedraaide deurkrukken. De draaierij gaf in de winter veel timmerlieden werk. De deurkrukken werden gemaakt uit het eveneens overgenomen palmhout. Later kocht hij dit hout rechtstreeks bij de importeur in Liverpool. Het inkoopadres in Liverpool leverde tevens handel op in sloepriemen van essenhout, in Nederland was dit hout niet in grote partijen beschikbaar en de handelsrelatie bracht uitkomst.
1880
In IJsselstein werden naastliggende panden gekocht om uit te breiden en in 1880 vormde het bedrijf een vennootschap van Bernardus en zijn drie zonen, Hein, Gert en Bert Schilte, allen fabrikanten in de firma van B. Schilte en Zonen. Het bedrijf omvatte een stoomdraaierij, timmermansaffaire en houthandel. Het bedrijf telde 34 medewerkers. De stoommachine werd een aantal keren vervangen om meer capaciteit te kunnen leveren.
1892
Schilte bleef groeien en was in 1892 als eerste bedrijf in IJsselstein voorzien van elektrisch licht. Deurkrukken bleven een belangrijk product, ondanks opkomende concurrentie uit Amerika. Andere producten waren schoolbenodigdheden, zoals linialen en gymnastiektoestellen, o.a. voor de export naar Engeland. Nieuwe machines bleven aangeschaft worden: schaaf-, zaag- en lintzaagmachines. Het brandgevaar is hoog in de houtverwerkingsindustrie.
Eerste elektrische licht in de regio. Een kranten knipsel van 3 september 1892. ''Het pleit zeker voor de ondernemings- en vooruitgangsgeest van Schilte een zodanige verlichting te doen aanleggen en in deze vele fabrikanten in groter steden vooruit te zijn.''
1899
Na een brand in 1899 aarzelde de gemeente met een nieuwe bouwvergunning. De werkgelegenheid voor 80 man haalde haar over de streep. Nieuwe loodsen werden langs de IJssel gebouwd.
Op de foto de uitgebrande bedrijfsgebouwen gezien vanaf Eiteren (het huidige parkeerterreintje) in de richting van de binnenstad. Op de voorgrond de gracht, op de achtergrond de schoorsteen van de oude fabriek.
1913
De firma werd op 8 juli 1913 omgezet in een N.V. en ging niet veel later door onder leiding van Ber Pompe, zoon van een zus uit de familie Schilte. Het doel van de nieuwe vennootschap werd als volgt omschreven: "Het drijven van den handel in fijne en grove houtwaren en de massa-aanmaak van ruwe of afgewerkte houten voorwerpen ten dienste van iedereen tak van industrie, handel, landbouw en openbare instellingen".
1920
In de jaren twintig bracht Schilte een groter aantal artikelen voor scholen op de markt, zoals losse stoelen en tafels en houten leermiddelen. Met deze producten onderscheidde Schilte zich in de markt. Ze waren vooral in trek bij de toenmalige Fröbel- en Montessorischolen. De jaren voor de oorlog waren zware jaren. Met scherpe prijzen en onder druk staande lonen voor de arbeiders. De producten voor het onderwijs hielpen het bedrijf door deze moeilijke tijd en meer dan dat. In die jaren werd bijna het gehele terrein tussen de Utrechtsestraat en de IJssel en tussen de Poortdijk en de Oranje Nassaulaan door het bedrijf in gebruik genomen. Tot de jaren tachtig bleven de gebouwen dienst doen. Veel is daarna vernieuwd met behoud van enkele elementen, waaronder de schoorsteen. De Utrechtsestraat 1-5 en 9 zijn voormalige bedrijfswoningen.
1975
In het jaar 1975 was de introductie van Klimgim. Klimgim is door Schilte ontwikkelde materiaal voor bewegingsonderwijs op basisscholen. De basistoestellen van Klimgim zijn ladders, wandrekken en klimtorens. In combinatie met een groot scala accessoires zoals evenwichtsbalken, stapelkasten, touwladers en bokjes kunnen eenvoudig en snel voor uiteenlopende leeftijdsgroepen de gewenste bewegingsmogelijkheden worden gecreëerd.
1982
In 1982 werd besloten een Reichenbacher aan te schaffen. Daarmee was Schilte één van de eerste bedrijven in Nederland met een dergelijke, computergestuurde freesmachine. Dat het een succes was blijkt wel uit het feit dat in 1987 een tweede, veel grotere bank werd gekocht. De introductie van deze machines heeft een geweldig grote invloed gehad op het gehele productieproces en het soort producten waarmee Schilte op de markt de concurrentie ruimschoots aan kon. De goede bedrijfsresultaten zijn ongetwijfeld mede daardoor bereikt.
1993
Langzamerhand werd de situatie nijpend. door waarschuwingen van de arbeidsinspectie, milieu klachten van buren, tekort schietende installaties, zeer onlogische lay-out, een magazijn dat in geen enkele verhouding stond tot de omzet en een showroom die dusdanig uit de tijd was. Er werd dus ook geconcludeerd dat er verder uitstel van de nieuwbouw ontoelaatbaar was. Op 18 juni 1993 gaat de eerste paal de grond in op een industrieterrein elders in IJsselstein. In de zomer van 1998 was de nieuwbouw geheel gereed.
Als waardige herinnering aan de oude bebouwing rest nu slechts nog de mooi gerestaureerde, vijfendertig meter hoge schoorsteen en een drietal gevels van de oude fabriekshallen.
2009
Sinds 2009 heeft Schilte haar speciale consumententak “Ik ben Dapper”, kortweg Dapper (www.ikbendapper.nl). Dapper is een jong en fris bedrijf dat gespecialiseerd is in kindermeubels, waaronder de Dapper meegroeistoel. De Ik ben Dapper houtproducten zijn van Schilte, maar dan speciaal op kinderen gericht en ook bestelbaar voor consumenten.
2014
In 2014 neemt vader Wilbert Pompe na 37 jaar afscheid van het bedrijf. De broers Bart en Edwin Pompe nemen het stokje over en hebben dindsdien de dagelijkse leiding van het bedrijf. Bart die had zich daarvoor al vier jaar ingewerkt op verschillende afdelingen van het bedrijf en Edwin sloot anderhalf jaar later aan.
2016
Projectum
2020
Het coronavirus had een enorme impact op ons allemaal. In het onderwijs moest binnen no time een nieuwe werkwijze opgetuigd worden en wordt enorm veel aanpassingsvermogen gevraagd. Schilte werkte net even anders dan dat we gewend waren, maar met creatieve oplossingen kwamen we er wel.
Hef het nu ging met videobellen, afspraken in kleine setting met gepaste afstand, presentatie, zichtmeubilair of virtueel reality. We wilden onze adviserende rol ook graag in deze tijd optimaal vervullen.
Stel je vraag...
Bel ons op of laat een bericht achter via ons mailadres info@schilte.nl.